Međuljudski odnosi

Kako komunicirati s drugima?

1. Pažljivo slušajte drugoga i postavljajte mu pitanja. Slušanje je početak svakog odnosa.

2. Izbjegavajte ispravljanje. Nitko ne voli da ga se kritirira ili podcjenjuje. Svatko ima razloge zašto je nešto učinio.

3. Nemojte se neprestano žaliti. Izbjegavajte biti zloguka sova. Nitko ne želi biti pokraj izvora iz kojeg izlaze toksični otrovi.

4. Ako morate kritizirati onda kritizirajte ponašanje, a ne osobu. Svaka osoba može biti drugačija ako joj pristupimo iz drugog kuta.

5. Usredotočite se na ono što je važno u komunikaciji. Nemojte se hvatati neke sporedne stvari već idite u bit onoga o čemu želite razgovarati.

6. Ispunjavajte obećanja koja ste dali. Ukoliko prekršite svoja obećanja koja ste dali svojim riječima nakon nekog vremena nitko neće ozbiljno uzimati vaše riječi.

7. Dopustite da i drugi budu u pravu. Nemojte pod svaku cijenu željeti biti nepogrešivi. Nitko to nije. Samo ćete udaljiti druge ljude od sebe.

8. Nemojte nametati svoja očekivanja. Svaka je osoba svijet za sebe. Vaša očekivanja su samo vaša očekivanja i ništa više, osoba koja je pred vama je jedan jedinstveni svijet.

9. Ostanite staloženi i mirni. Što god da se dogodi ili kakvu god da vijest čujete ostanite pribrani. Samo tako moći ćete razumijeti problem koji je nastao i naći moguće rješenje.

10. Ne igrajte se propovijednika. Budite ravnopravan sugovornik i nemojte se postavljati na razinu veću od drugoga. Shvatite drugoga kao prijatelja a ne kao nižega od sebe.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 + 4 =

Back to top button
Close
Close