Motivacija

Formula istinskog života je osloboditi se svega što je manje dobro od onoga što zaslužujete!

Herman Millman je jednom rekao: “Ako ne preuzmete nadzor nad vlastitim životom, netko drugi hoće.”

Svi se mi želimo osloboditi negativnih ljudi, stvari, navika u našem životu, shvaćajući koliko nas to opterećuje na putu prema željenoj budućnosti, na putu prema našim snovima. Ali ne ide to tako jednostavno, sama želja nije dovoljna. Svaki put ima svoje etape, svaka borba ima svoje žrtve, svaki novi cilj zahtjeva izbacivanje nekih starih ciljeva. No najviše od svega čudimo se kako nekada ni stvari do kojih nam je puno stalo ne upjevamo realizirati. U čemu je kvaka?

Odgovor je jednostavan; u životu ćete se osloboditi svega lošega onda kada ga počnete drugačije percipirati, kada to loše počnete shvaćati kao suvišno u vašem životu. Borba protiv negativnih navika nekada se svede na fiksaciju istih. I što se više borimo protiv njih više se njima okupiramo. Jedini način je shvatiti ih kao nešto posve nepotrebno i nevažno našem životu, i tada ćemo svoj fokus početi usmjeravati prema onome što smatramo važnim u našim životima. I tek tada događa se ona prava promjena.

Cijeli naš život slušamo različite savjete, upoznajemo nova znanja, stječemo nova iskustva i dodajemo na cijelu lepezu shvaćanja života nove nizove. No put je drugačiji, a on se ne sastoji u dodavanju, već u oduzimanju. Kada shvatite da vam ne treba još više iskustava da upoznate sebe, i da vam ne trebaju nova saznanja da biste bili uspješniji, već da je život potrebno ogoliti do one njegove biti, živjeti ga bez preveć razmišljanja.

S prevelikim razmišljanjima unijeli smo čitav niz problema u našu svakodnevicu i onda smo dodavanjem novih još više stvari iskomplicirali. Osloboditi se suvišnoga znači ostati na onome bitnomo, usmjeriti se na najbolje od najboljeg i shvatiti da kvalitetan život nije neki cilj u dalekoj budućnosti već sadašnji način razmišljanja i življenja. Jedina formula istinskog života je osloboditi se svega onoga što je manje dobro od onoga što zaslužujemo.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

+ 35 = 43

Back to top button
Close
Close