Međuljudski odnosi

Kada vam netko govori jedno a čini drugo uvijek više vjerujte njegovim obrascima ponašanja

Jesmo li spremni na kvalitetne odnose sa drugima?

Od svog rođenja živimo u odnosima s drugima. U obitelji, s prijateljima, u školi, na radnom mjestu neprestano smo s nekim u interakciji. No kakvi su naši odnosi? Jesu li to slučajni susreti koji završavaju brodolom veze koju smo izgradili? Jesu li to susreti u kojima se susrećemo s jednom enigmom ili osobom čije potrebe, želje, vrijednosti i ciljeve poznamo? Ostajemo li zajedno samo zbog toga što nemamo drugog izlaza ili doista želimo graditi naš odnos?

Mnogo je još pitanja koja stoje nad svakim našim odnosom i često ih nismo ni svijesni. Ne priupitamo li se i preispitamo kamo vodi naš odnos možemo doživjeti različite scenarije. Često doživljavamo povrede jer nismo sebi posvijestili blizinu negativnih ljudi. Nismo detektirali da su se u naše srce ponekad uvukli toksični, zlonamjerni i negativni tipovi koji su tu samo jer imaju neke svoje interese sa nama.

Riječi su ono što gradi naš odnos kao i šutnja koja nekada govori mnogo više. Još više od riječi i šutnje govore djela. Kada vam netko govori jedno, a čini drugo uvijek više vjerujte njegovim obrascima ponašanja jer čini ono što je u njemu. Riječi mogu zavarati i nažalost često služe tome. Dobro je ponekad i izanalizirati naše odnose jer samo tako možemo donekle predvidjeti našu budućnost, dobre ali i loše strane, povrede i razočarenja.

Nikada ne zatvarajte oči pred činjenicama, one su mnogo više od onoga što mislite o toj osobi. No ponekad misleći pozitivno i iskazujući vjeru u tu osobu možete proizvesti i promjenu ponašanja te iste osobe. Kako god bilo srce uvijek treba slušati ali jedanko tako uvažiti i glas razuma, kao i glas onih ljudi za koje ste sigurni da će vam dati dobar savjet jer stvari i vaš život promatraju iz druge perspektive. I na koncu koliko god bio rizik nikada ne prestajte ulagati udruge, jer u konačnici samo toliko možete i dobiti u odnosima.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

− 2 = 6

Back to top button
Close
Close