Inspiracija

Nauči ne rasipati vrijeme i energiju na mišljenja drugih, pitaju li se oni za tvoje?

Nauči ne rasipati vrijeme i energiju na ljude koje ne možeš usrećiti. Nikome to nije pošlo za rukom, pa neće ni tebi.

Ne gubi se previše u tome da svima budeš sve. Takva želja graniči doslovno sa ludilom, jer ćeš na kraju svima postati neprijatelj a ponajviše sam sebi. Ni pokušaj izgradnje nekog idola za druge neće uspješno završiti, ne trebaš biti ničiji spomenik. Jedino što možeš je biti netko u čijoj se prisutnosti ljudi lijepo osjećaju jer primjećuju da ih cijeniš, poštuješ i hrabriš, budi zadovoljan time.

Nauči ne rasipati vrijeme i energiju na traženje svojih prava u svijetu. Na papiru i u dekleracijama sve lijepo piše ali je istina pomalo surova. Svijet je mjesto u kojem svako gleda svoje interese.  Ono što misliš da možeš dobiti moraš prvo dati a i onda je pitanje kada ćeš dobiti to što trebaš i želiš. Kada usmjeriš svoje vrijeme i energiju na stvaranje kutka gdje će ti prioritet biti tvoj mir vidjet ćeš da ti bolje odustati od svega ostaloga.

Nauči ne rasipati vrijeme i energiju na mišljenja drugih ljudi. Pitaju li se oni za tvoj mišljenje, gledaju li oni što ti želiš, paze li oni na tvoje osjećaje? Nije sebičnost ako želiš sebe zaštiti od emocionalnih i mentalnih grabežljivaca ovoga svijeta, to je zakon preživljavanja tebe kao čovjeka, tvoja želja da od života imaš ono dostojanstvo koje ti pripada i onaj mir s kojim ćeš se svakoga dana radosno buditi i odlaziti prema svojim ciljevima.

Nauči ne rasipati vrijeme i energiju po tuđim pričama gledajući što drugi rade ili ne rade. Ne bavi se tuđim pobjedama i porazima, ne gledaj na tuđe pogreške. Jedino što možeš učiniti je sam biti primjer. Kada svjetliš svojim živom onda je tvoj doprinos tuđoj promjeni maksimalan, kada svojim manama pokušavaš mijenjati mane drugih ništa postići nećeš. Nauči ne rasipati vrijeme i energiju na ono što nije pod tvojom kontrolom i odjednom će se usmjeriti samo na ono što je pod tvojom kontrolom. Promjena će tada biti neminovna.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 + = 19

Back to top button
Close
Close