Osobni razvoj

Nemoj se poigravati s ljudima koji su ti pružili sve!

Nemoj se poigravati s ljudima koji su ti pružili sve.

Život nadoknadi sve što si dao i učinio. Ne možeš jednoga dana imati jedno lice, drugoga drugo. Obije se o glavu ta dvoličnost, troličnost ili višeličnost. Ljudski osjećaji imaju vrijednost koju možeš razumjeti tek kada shvatiš vrijednost cjelovite osobe, kada shvatiš da ti je netko otvorio one svoje najdublje odaje i pustio te unutra bez da je posve siguran u tvoje namjere.

Nemoj se poigravati s ljudima koji su ti pružili sve jer jednom kad iskoristiš nečiju dobrotu ubio si istu u sebi. Ne postoje prečice da bi se postalo bolji čovjek, svakoga dana ide  put po sredini tvoga srca i ti trebaš odlučiti kojoj ćeš se strani prikloniti. Sjeti se trenutaka sreće kada si drugima pristupao iskreno, kada nisi mjerio dobrotu koju daješ, kada si svaki novi dan gledao kao neponovljivu avanturu postojanja za koju ne znaš što će ti donijeti.

Svaki put kada se počneš poigravati nečijom dobrotom prestaješ rasti, štoviše počinješ se smanjivati,  rušiti, propadati, ne samo u tuđim već i u svojim očima jer shvaćaš da si mogao donijeti mnogo bolje odluke a dopustio si da te neki sitni interes potpuno zaposjedne. Iskoristio si svoju unutarnju energiju za pustošenje umjesto da si svoj stvaralački duh upotrijebio za stvaranje nečega novoga, ljepšega, i monumentalnijega.

Nemoj spuštati svoje letvice zato što je to učinio netko drugi. Nemoj povrijediti drugoga zato što je tebe povrijedio netko drugi. Lanac zla prestaje kada se nađe u rukama osobe koja je jača od okolnosti i svjesnija sebe i svoga odnosa sa drugima. Imaš pravo započeti ispočetka nakon povrede shvaćajući da na kraju svake oluje dolazi sunce. Gledaj u oči ljude oko sebe i vidjet ćeš dušu osobe koja želi biti cijenjena i voljena. To ti je jedini zadatak.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

12 + = 19

Check Also

Close
Back to top button
Close
Close