Međuljudski odnosi

Zašto nas osobe ne tretiraju onako kako zaslužujemo?

Zašto nas osobe ne tretiraju onako kako zaslužujemo jedan je od gorućih problema u našim svakodnevnim odnosima.

S ovim problemom su se susreli gotovo svi ljude u različitim odnosima, bilo da se radi o partnerskim, obiteljskim, prijateljskim ili poslovnim. Jedan od osnovnih odgovora na to pitanje jest zato što mi to dopuštamo. Što god drugi učinio i kako se god ponio prema nama kada se radi o negativnom obrascu ponašanja mi imamo dva izbora. Šutjeti i preći preko toga ili dati jasno do znanja što je ono što mi zaslužujemo.

Između ova dva odgovora nalazi se čitava lepeza mogućnosti. Hoćemo li šutjeti i praviti se da se ništa nije dogodilo, povući se, samo čudno pogledati tu osobu, mirnim tonom nešto nadodati, suprostaviti se, uzvratiti udrac ili učiniti nešto drastično, mnogo je još mogućnosti koje stoje pred nama. Između svih ovih navedenih odgovora postoje još bezbroj nijansi i tu se nalazi ili naše željeno rješenje ili produbljenje našeg problema.

Nije lako u trenutku povrijeđenosti doći do pravog odgovora jer su to zapravo situacije za koje i nismo spremni, ne očekujemo ih, pa ne znamo kako bismo točno trebali reagirati. S druge strane mislimo da bi naša reakcija mogla povrijediti tu osobu jer smo s njome emocionalno ili na neki drugi način povezani pa ćemo radije prešutjeti povredu i progutati u sebi bol. A onda sve postaje povijest, ponavljajujći se stvari postaju navike i kamen koji se zakotrljao teško je zaustaviti.

Sve je u komunikaciji i komunikacija je sve. Iskrenost i otvorenost garantiraju pretvaranje problema u izazove i prilike da ojačamo naše odnose, a ne da ih slabimo i uništavamo. Radimo na sebi i budimo spremni tražiti od drugoga njegovo pravo lice, bolje lice ali pokazati i svoje. Međusobno poštivanje uvijek ostaje temelj svega. Odakle god krenuli, što god radilli, i što god bio naš cilj ništa nije toliko važno kao odnos pun iskrenosti, dosljednosti i poštivanja.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

65 + = 74

Back to top button
Close
Close