Osobni razvoj

Tajna dugovječnosti je u praštanju!

Mnogo je tih faktora koji određuju kvalitetu ali i kvantitetu čovjekova života, no jedan od onih koji se ponekad najmanje spominju jest odnos s drugim ljudima.

O kvaliteti naših odnosa s drugima ovisi kvaliteta našeg života. Odnosi su ono u čemu smo najveći dio svoga vremena uključeni, ono što najveći dio vremena prebiremo u svojim mislima, okupiraju nas više nego naše bavljenje različitim aktivnostima i na koncu određuju naše zadovoljstvo, ispunjenost i sreću u životu.

Česte su povrede u odnosima, gotovo svakodnevne. Bilo one namjerne ili nenamjerne one često ostaju kao ožiljak koji traje i mnogo dulje i nakon što prođe bol. Potiskujući neke povrede u podsvijest želeći na njih više ne misliti one time ne nestaju već nastavljaju tinjati u pozadini. I nažalost njihov utjecaj nekada zna biti veći i snažniji od utjecaja otvorenih rana, konflikata u koje ulazimo, problema s kojima se susrećemo, svađa u kojima otvoreno sudjelujemo.

S tim povredama nemamo puno opcija, ili ćemo ih nastaviti i dalje hraniti u svojim mislima, uzgajati ih na svjesnoj i podsvijesnoj razini ili ćemo u svome srcu pronaći snage i oprostiti osobi i za povredu za koji nije zatražila oprost. Omer Hattab je to lijepo rekao: „Nikad nisam znao koliko sam jak, sve dok nisam oprostio nekome, kome čak nije ni žao. I prihvatio izvinjenje, koje nikad nisam dobio.“ I upravo to je početak jednog novog života, zacijeljenog od zamjeranja i pritajene želje za osvetom od koje na kraju najviše stradavamo samo mi.

Mnogi su se svojim životom uvjerili u ispravnost latinske poslovice koja kaže „Mens sana in corpore sano“ odnosno „U zdravom tijelu – zdrav duh“, ali mnogo su iskusili i obrnut proces jer su to dvije prirode našeg bića koje se međusobno nadopunjuju i isprepliću. Jedan dio tajne zdravog tijela je i u zdravom duhu, a tajna zdravog duha je neopterećivanje stvarima koje bi nas mogle ugroziti, jer one ne samo da nam oduzimaju mir, već nam dugoročno gledano i oduzimaju život, čine ga nekvalitetnim i skraćuju ga. To nije lako kao i niti jedna druga vrijedna i važna stvar u životu ali se stječe vježbanjem i razvojom. Stječe se preusmjeravanjem misli i shvaćanjem da su sve to zapravo sitnice u usporedbi s tajnom života u nama koja želi i dalje živjeti usprkos svemu.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

25 − 15 =

Back to top button
Close
Close