Valuesterapija

Liječiti vrijednostima

Valuesterapija istražuje one prostore čovjekove naravi kojima se bave filozofija, psihologija, teologija i antropologija, a to znači da istražuje cjelovitost čovjekove naravi.

Ona ima svoj autonomni predmet istraživanja i svoje autonomno područje a to su vrijednosti poput: hrabrosti, ustrajnosti, marljivosti, dosljednosti, velikodušnosti, strpljivosti, razboritosti, odanosti, suosjećanja, pravednosti, istinitosti, i mnogih drugih.

Liječiti vrijednostima znači implemenirati vrijednosti u vlastiti život. To znači otkriti koje nam vrijednosti nedostaju te ih početi primjenjivati u svom svakodnevnom životu. To daka­ko nije samo vanjsko manifestiranje pojedinačne vrijednosti već uvođenje u unutarnje područje u kojem ona postaje temelj razmišljanja, osjećanja i na koncu djelovanja sve dok se na kon­cu ne pretvori u stalno stanje ili naviku.

Svi smo mi mnogo puta željeli biti hrabri, ustrajni, velikodušni, strpljivi ali nešto je bilo u nama što se našlo kao zapreka ostvarenju tog našeg ponašanja. Naš pokušaj završio je neuspjehom. Ključ problema bila je vrijednost koja nam ne­dostaje. Upravo zato ova metoda ima za cilj otkriti te unutarnje i vanjske zapreke koje u konačnici najviše koštaju nas same. Osim toga tu su i naša pogrešna uvjerenja koja koče razvoj vri­jednosti. Ako su nas kao djecu učili da ne riskiramo, da se ne diramo u druge, da odustajemo ako nam nešto ne ide, onda i u zrelim godinama taj obrazac ponašanja sljedimo i dalje. I up­ravo takav obrazac ponašanja jest uzrok zašto u svom životu ne postižemo potpuni uspjeh i sreću. Stoga u terapija također spada mijenjanje pogrešnih uvjerenja i upoznavanje istinitih za­konitosti na kojima počiva svijet i život.

Kada netko kaže da je njegov temperament takav da se ne može spojiti s određenom vrijednosti onda nije u pravu. Povijest obiluje ljudima koji su imali silne zapreke unutar sebe ali su na koncu ipak uspjeli ostvariti željene vrijednosti. Valuesterapija nam pomaže da budemo ono što možemo biti, da realiziramo sve svoje potencijale i da ostvarimo svoj maksimum. Ona je u isto vrijeme popularna psihologija kao i duhovnost. Ona otkriva naš stvarni potencijal i pomaže nam da ga razvijemo.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

6 + 2 =

Back to top button
Close
Close