Osobni razvoj

Naučite nadrasti sebe!

Što god radili ili čime se god bavili imajte stav da uvijek možete bolje. Nemojte vječno biti zadovoljni postignućem koje ste napravili jednom u prošlosti.

Od stare slave ne živi se dugo. Sjedeći na lovorikama nikada nećete postati svjesni što tek možete napraviti. Zato pomaknite se sa svoga pobjedničkog postolja i ubacite se u novu igru.  Upoznajte nove ljude, živite po novim pravilima, postavljajte nove ciljeve. Sve samo ne ostaje više na mjestu na kojem se nalazite.

Natječite se sami sa sobom. Bilo da se radi o svladavanju novih sposobnosti ili prakticiranju novih vrijednost postavite danas novi standard. Na taj način angažirate sve svoje snage za nešto čemu još ne nazirete konačne dimenzije. No, da biste to uspjeli morate iznad svega izbjegavati osjećaj samozadovoljstva. Taj osjećaj vas samo guši i zarobljuje u stari krug mogućnosti. Zato se okrenite osjećaju poniznosti jer vas on tjera da krenete prema novim visinama.

Sjetite se priče Edmunda Hillarya. Sir Edmund Hillary bio je prvi čovjek u povijesti koji se popeo na Mount Everest. Edmund je imao jedan pokušaj da osvoji taj neosvojivi vrh ali je doživo neuspjeh te se morao vratiti kući. Nekoliko tjedana kasnije pozvan je da održi govor o svom podvigu. Izašao je na scenu dvorane gdje se trebao obratiti uz gromoglasan pljesak. Naime publika je prepoznala njegov pokušaj kao jedan od najhrabrijih poteza u povijesti čovječanstva, ali je on sebe smatrao neuspješnim. Na očigled svih prisutnih udaljio se od govornice i prišao slici Mount Everesta koja se nalazila na drugom kraju pozornice. Stegnute šake pogledao je u sliku i uzviknuo: ”Mount Evereste, prvog puta si me pobjedio, ali sljedećeg puta ću ja odnijeti pobjedu, jer ti si izrastao do svog maksimuma, ali ja svakog dana sve više rastem!”

To je onaj stav da uvijek možete biti bolji. Taj stav mora prerasti u naviku nadrastanja onoga što jeste u ono što možete biti. Jednom kada shvatite da time ništa ne gubite već samo dobivate razumijet ćete dar koji ste primili. Upravo je u tome sva veličina čovjeka „biti malen a opet biti tako velik“. Započnite taj put!

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

− 9 = 1

Back to top button
Close
Close