Inspiracija

Mrtva točka našeg života je kad imamo u sebi čitav spektar naših snova, a gledamo u druge!

Imati kontrolu nad svojim životom jedan je od naših najvećih izazova.

Nitko umjesto nas ne može napraviti da naš život bude bolji, tu smo sami svoj majstor. Pa nije li onda pomalo čudno polagati neka velika očekivanja u druge i razočarati se kada po tom planu ništa ne učine. Biti mudar ne znači raspolagati nekom velikom količinom mudrih i dragocjenih informacija i saznanja, nego shvatiti da smo sami kovač vlastite sreće i da ćemo biti i imati samo ono što poduzmemo i učinimo. Ništa više, ali i ništa manje.

Nitko umjesto nas ne može preuzeti odgovornost za naš život. Ljudi nas mogu savjetovati da budemo odgovorniji, aktivniji, oprezniji,  ali ne mogu proći put koji mi moramo proći. Kao što nitko ne može disati umjesto nas, nitko ne može niti donositi odluke umjesto nas. To je ista cjelina života. No veliki dio naših odluka donesen je pod utjecajem drugih, jer smo se bojali njihove reakcije, plašili njihovog odbijanja, strahovali od njihove emocionalne hladnoće a zapravo je sve to jedno veliko ništa.

Upravo je to mrtva točka našeg života. Imamo u sebi čitav spektra naših snova, a gledamo u druge. Tražimo tuđe prihvaćanje, odobravanje, pažnju, ljubav. No činjenica je da sve to možemo imati i onda kada slijedimo naše snove i onda kada upravljamo našim odlukama i onda kada je naš osjećaj sigurnosti u nama, a ne negdje izvan nas.  Nitko umjesto nas ne može razbiti barijere toga straha kojega nosimo u sebi, jer njegova kvaka je s one unutarnje strane i mi upravljamo njome.

Mi nažalost možemo sažalijevati sebe, bježati od promjena, trošiti energiju na stvari koje ne možemo mijenjati, težiti da zadovoljimo samo druge, ali će naš život i dalje ostati takav kakav jest i nitko ga umjesto nas neće dovesti u red. Samo mi možemo poduzeti rizike koji imaju mogućnost nešto promijeniti. No pitanje je koliko nam je do toga stalo! Razum vrijedi ali samo ako ga koristimo, ako uočavamo prilike i iskorištavamo ih. Trebamo više od same želje za opstankom, trebamo jedan smislen život. Što god mislili ili kako god se osjećali doista imamo moć i ostvariti ga.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

83 − 77 =

Back to top button
Close
Close