Osobni razvoj

Problemi koje mislimo da imamo s drugim osobama ponekad su samo problemi u nama!

Ponekad problemi koje mislimo da imamo s drugim osobama zapravo su samo problemi u nama.

Mi odlučujemo što će se u našem umu događati. Mi odlučujemo koje će nam stvari ići na živce, a koje ćemo prihvaćati s radošću i oduševljenjem. Mi odlučujemo kakva ćemo očekivanja imati od kakvih ljudi, od koga ćemo očekivati više, a od koga manje. Mi odlučujemo koliki će biti naš prag tolarancije na nepoštivanja i povrede, kao i na ono što nam se ne sviđa kod drugih i kako ćemo to pokazati.

Ponekad problemi koje mislimo da imamo s drugim osobama zapravo su samo problemi u nama. Mi odlučujemo kada ćemo se razljutiti na nešto što nam je drugi rekao ili učinio. Mi odlučujemo kako ćemo tumačiti tuđe riječi, hoćemo li ih uzeti kao prijetnju ili će samo preko nas proći onako kako su i došle. Mi odlučujemo hoćemo li ostati živjeti zatvoreni u svojoj čahuri sebičnosti ili ćemo pronaći ljude koji nas vole i koje volimo i započeti s njima dijeliti život. Mi odlučujemo koga ćemo i koliko čekati a kome ćemo postavljati uvijete pristunosti.

Ponekad problemi koje mislimo da imamo sa drugima zapravo su samo problemi u nama.  Mi odlučujemo hoćemo li razmišljati da nam je život naklonjen ili da su se svi urotili protiv nas. Mi odlučujemo hoće li nam svi ljudi biti jednaki ili ćemo neke približiti srcu, a neke udaljiti od njega. Mi odlučujemo u koje ćemo bitke ući, s koliko snage ćemo ući, i što smo sve spremni žrtvavati da bismo pobijedili.

Ponekad problemi koje mislimo da imamo sa drugima zapravo su samo problemi u nama. Mi odlučujemo hoćemo li dopustiti drugima da nas gaze ili ćemo im pokazati svoje dostojanstvo. Mi odlučujemo koje ćemo mogućnosti života uzeti, a koje ćemo baciti u vjetar. Svi problemi koje mislimo da imamo s drugim ljudima i životom samo se nalaze ne jednom mjestu – u nama samima i na nama je da odlučimo hoćemo li ih prihvatiti i nastaviti živjeti s njima ili ih odbaciti.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

+ 76 = 77

Back to top button
Close
Close