Osobni razvoj

Snaga promjene

Ako ste nekada bili kod doktora koji vam je propisao neku tešku terapiju vidjeli ste kako se nije uvijek lako disciplinirano pridržavati svih postavljenih uputa.

Bilo da se radilo o nekoj dijeti, tjelovježbi ili nečemu drugome bilo je jako teško promijeniti svoje stare životne navike, navike koje ste godinama stjecali. Osim u tim okolnostima možemo zamisliti koliko je još teže bilo što mijenjati u života kada izgleda da sve dobro ide. Tu je svaka nova promjena toliko dramatična, jer mijenja sve ono što smo godinama stvarali i u što smo vjerovali.

Jeste li ikada gledali kako radnici cementiraju novu cestu, kuću ili nešto drugo? Naime sa tim cementom se može raditi samo dok se on ne stvrdne. Kada se to dogodi prestaje bilo koja mogućnost njegovog oblikovanja. Upravo je tako i sa našim navikama koje možemo lako mijanjati samo u trenutku kada ih postavljamo. Kada se one “stvrdnu” sve je više gotovo. Kasnije možemo samo lomiti beton.

Upravo je to bit što hitnije promjene: pomoći vam da shvatite koje osobine možete promijeniti a koje vam kasnije mogu donijeti mnogo uspjeha u životu. Mala promjena sada – veliki pomak kasnije u budućnosti.  Jim Rohm, američki poslovni psiholog jednom je rekao: “Morate preuzeti osobnu odgovornost. Ne možete promijeniti prilike, godišnja doba ni vjetar, no možete promijeniti sebe.”

Jednom kada preuzmete odgovornost za svoj život shvatit ćete da ništa više ne može ostati po starom. Morat ćete se odreći izlika kojima ste obmanjivali sebe i započeti s novim pravilima. Svi savjeti u tom području nemaju namjeru da vas ograniče, oni imaju namjeru samo da vas oslobode vaših starih uvjerenja. Nije stoga dovoljno shvatiti koja se snaga nalazi u nama, mi joj prije toga moramo pripremiti put. Razmišljanjem, posviješćivanjem i prihvaćanjem odgovornosti

Često nismo zadovoljni ishodom u svom životu, no ništa ne činimo da promijenimo uzroke tih posljedica. Zamislite čovjeka koji ne voli ribu, te dođe u dućan i ponovno je kupi, te odnese kući da mu je žena spremi za ručak. Reći ćete za toga čovjeka da je lud. Pitat ćete se zašto ne kupi ono što voli, ono što želi? Upravo smo svi mi poput toga čovjeka. Željeli bismo biti optimistični, puni ideja, hrabrosti, suosjećanja i drugih kvaliteta ali ništa ne činimo da to postignemo. Zato ako nastavimo živjeti onako kako smo do sada živjeli bit će nam onako kako nam je i dosada bilo. Ako nešto promijenimo, mijenjamo i našu budućnost.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 + 1 =

Back to top button
Close
Close