Osobni razvoj

Znat ćeš da sazrijevaš tek onda kada shvatiš da je ulaženje u svaku bitku preveliki luksuz!

Znat ćeš da sazrijevaš tek onda kada umjesto da razmišljaš o osveti na povredu koju ti je netko zadao ili sakupljanju gnjeva u sebi jednostavno se samo okreneš u drugom smjeru.

Okreneš se i shvatiš da je ulaženje u svaku bitku preveliki luksuz i da stavljanjem svoga mira na kocku možeš samo izgubiti. Vrijeme te nauči što je obična provokacija a što je doista vrijedno borbe. A onda iza tebe ostaje još jedna lekcija u životu a ta je da se na teškim i bolnim stvarima najbolje uči.

Znat ćeš da sazrijevaš onda kada više svoga vremena počneš provoditi živeći ovaj sadašnji trenutak, kakav god on jest, nego se neprestano vraćaš u neku mutnu i maglovitu prošlost koja je već davno završila. Zato se ne opiri izazovima koji ti život šalje samo zato što ih ne možeš smjestiti u niti jednu ladicu svojih očekivanja. Nema velikog zaokreta ako nam u životu uvijek sve ide onako kako smo željeli. Tada postajemo samo gubitnici na dulje staze.

Ne otvara ti uvijek oči sunce pred tobom, okolnosti koje su ti naklonjene i dan skrojen po tvojoj mjeri, nekada ti oči više otvara tama koju si prošao, porazi koje si doživio i izdaje koje su izbrazdale bore na tvom licu i duši jer si shvatio da nije sve onako idealno kako ti se činilo. Nije pitanje što ti život daje, pitanje je što si ti spreman vidjeti, učiniti, doživjeti, osjetiti. Ono što ti život daje samo je jedna polovina te jednadžbe, druga polovica su tvoje misli, osjećaji i djela. Zato nikad nemoj zaboraviti da rezultat tvog života ovisi o tebi i više nego što si spreman priznati.

Što god prošao i što god doživio nikada nemoj zaboraviti da je ljubav ono jedino što daje cjeloviti smisao. Sve ono drugo trenutak imaš, a onda već slijedeći nemaš. Jedan trenutak si na nekom sedmom nebu a nakon nekog vremena se osjećaš prazno. Živi svoj život stavljajući svoju vjeru u sposobnosti koje si stekao i vrijednosti koje si prihvatio. Ključ samopoštovanja nikada ne stavljaj u tuđe ruke, odaja koju će otključati izvući će iz tebe samo ono najgore. Kako god bilo vjeruj da uvijek vrijedi započeti iznova.

Mario Žuvela

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

22 + = 31

Back to top button
Close
Close